Skip to main content

Info Watersportvereniging Binnenmaas alles over wedstrijdzeilen, jeugdzeilen, roeien en sloepvaren

Richard van Helten, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Het Binnenmaasfeest voor leden, donateurs en introducés van Watersportvereniging (WSV) Binnenmaas kreeg zaterdagmiddag 9 oktober een bijzonder accent. Richard van Helten, oud-voorzitter van WSV, werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De bijzondere onderscheiding kreeg Van Helten vanwege zijn jarenlange inspanningen voor deze vereniging. De uitreiking door burgemeester Bram van Hemmen vond plaats tijdens een feestmiddag en -avond van de watersportvereniging. Het was voor het eerst sinds de uitbraak van corona dat burgemeester Van Hemmen zelf weer het lintje mocht opspelden. De afgelopen 25 jaar heeft Richard van Helten diverse functies bekleed voor WSV Binnenmaas, waarvan de laatste jaren die van voorzitter. De vereniging heeft berekend dat hij zich in al die jaren minimaal 10.000 uren belangeloos heeft ingezet. Dat is gemiddeld een werkdag per week. Maar al ver daarvoor, in 1984, startte hij met vrijwilligerswerk voor de watersport.

Van Helten is opgegroeid op het water van de Binnenmaas. De liefde voor het water en het zeilen werd hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader was 1 van de oprichters van de Westmaasse Watersportvereniging De Strikhoek in 1972. Zijn actieve betrokkenheid bij de watersport begon al op 17-jarige leeftijd als zeilinstructeur bij De Strikhoek. Vanaf zijn 27e begon de carrière van Richard als bestuurslid, eerst als havenmeester aan de Munnikenweg, later twee termijnen als voorzitter van De Strikhoek. Drijvende kracht achter fusie Van Helten heeft zich enorm ingezet voor de fusie in 2006 van de watersportverenigingen Eeuwes (Mijnsheerenland) en De Strikhoek (Westmaas). Met deze toekomstgerichte stap bleef de watersport behouden voor de Binnenmaas en is de vereniging uitgegroeid tot bijna 800 leden en donateurs. Daarnaast organiseerde hij diverse evenementen waaronder de bekende 24-uursrace en het bijzondere klassieke concert op het
water van de Binnenmaas met NLS Klaaswaal ter gelegenheid van het 2e lustrum. Ook is hij sinds 2009 trainer en coach van Sailing Team Binnenmaas. Met deze Splash en Laser zeilers heeft hij meerdere internationale wedstrijden gevaren.

De foto’s van het Binnenmaasfeest 9 oktober 2021 zijn te vinden in het album.