Stormachtig zeilkamp voor de jonge zeilers

De jonge zeilers zijn afgelopen week naar Muiderzand vertrokken voor hun jaarlijkse zeilkamp. De kinderen variërend in leeftijd van 7 tot 16 jaar varen allen in hun eigen boot, de jongsten varen in een Optimist, de iets ouderen varen in een Splash. Voor het eerst dit jaar deden ook 4 RS-Feva’s, een tweemansboot mee. Ook waren er verschillende kinderen van andere verenigingen uit de regio Rotterdam die deelnamen aan dit kamp dat zich vooral richt op het geven van wedstrijdzeiltraining.

Voor de 37 zeilers heeft er de hele week erg veel wind gestaan. De wind varieerde tussen de 15 en 28 knopen wind wat uitkomt op een windkracht 4 tot 6, maar zelfs in deze stormachtige wind hebben alle kinderen enorm goed gevaren. Maandag startte met een stormachtige wind, maar zelfs de jongste zeilers trotseerde de pittige omstandigheden en zijn het water op gegaan. Op dinsdag, tijdens de wedstrijd in de middag, kwam er zelfs een onweersbui over waardoor alle kinderen snel het water af zijn gehaald. ‘s-Woensdags was de wind in de ochtend even volledig weg, maar vanuit de verte zagen de trainers een enorme bui met wind/waterhozen aankomen. Binnen no-time trok er een enorme bui over het IJmeer, knalde de wind van 3 naar 18 knopen (1 naar 5 bft) en gingen er verschillende boten om. Maar gelukkig zijn deze zeilers zo ervaren dat ze hun boten snel hebben rechtgetrokken en verder gevaren zijn. Door de windhoos was wel een van de tenten van de kookploeg gesneuveld.

Wederom stond er enorm veel wind op de donderdag, omdat de wind dit keer uit het noorden kwam waren er behoorlijk grote golven ontstaan. Ideaal voor de training van de gevorderde wedstrijd zeilers. De jongste zeilers hebben geprobeerd ruime wind over de golven te varen, ondanks dat bijna iedereen is omgeslagen hebben ze het tot laat in de middag vol gehouden om door te zeilen. De jeugdzeilers in hun Splash zijn helemaal naar Amsterdam gevaren. Op vrijdag kwam er speciaal voor de RS Feva zeilers een extra trainer die hen heeft geholpen met de trim van het zeil en het bedienen van de Gennaker (een groot extra zeil).In de middag was er een tocht uitgezet met verschillende posten aan het IJmeer waar de kinderen naar verschillende punten langs de wal en op een eiland moesten varen.

Tijdens het kamp werd de hele week een spel gespeeld. De zeilers en trainers moesten er achterkomen wie een van de trainers vermoord had. Ze konden op verschillende manieren hints winnen die richting de dader, het moordwapen, de vindplaats en het motief van de dader wezen. Ook mochten ze iedere dag een van de daders verhoren in een daarvoor ingerichte verhoorkamer. Op de laatste avond tijdens het kampvuur werd het hele verhaal uit de doeken gedaan en bleek trainer Pieter de dader te zijn.

De trainers zijn erg trots op hun zeilers omdat ze ondanks de zware weersomstandigheden allemaal zonder problemen het water op zijn gegaan en hun bootjes hebben laten vliegen over het water.

Bron: Hoeksch Nieuws