Dagboek zeilkamp 2017

15 juli: dag 7

Lieve Zeilers!

Wat hebben wij een super week achter de rug!
Het was een week van extremen, van helemaal geen wind, écht 0 knopen! Naar 25 knopen!
En dat verschil soms bijna in 1 dag! Ook de temperaturen liepen erg uiteen, van een heerlijk warm zonnetje
naar een bizarre hoeveelheid regen.
Alle zeilers hebben zich op een geweldige manier door deze weersveranderingen heen geslagen! Ze zijn inmiddels toppers geworden in het heen en weer tillen van was rekjes.

We hebben dit kamp niet alleen veel gezeild, maar ook veel gedanst en gezongen. William’s signature move werd een grote hit bij de kinderen en aan het eind van het kamp deed iedereen deze ‘move’ (vraag maar even aan een van de zeilers om het voor te doen). Ook de Macarena is meerdere keren gedanst!

Nog even over vandaag en vannacht… Want ik vraag mij af welke zeiler er überhaupt meer dan 4 uur geslapen heeft.
De jeugdzeilers hebben heel de nacht gechilled bij een open haard en de oudere optimisten hebben zich ook door de nacht heen gekletst. Die zeilers zullen vast in slaap zijn gevallen in de auto.
Gelukkig ging alles op fluistertoon, was iedereen lief voor elkaar en hebben jullie heel veel plezier gehad met elkaar.

Vanochtend mochten de zeilers uitslapen, maar aangezien er een aantal zeilers waren die nog steeds wakker waren had dit niet heel veel zin. Gelukkig waren ze niet te beroerd om ons als trainers even te helpen met het terug zetten van de tafels na het feest van gister.

Na het opstaan lied en de warming up, die iets minder soepel ging dan de afgelopen dagen, gingen we lekker ontbijten. De zeiler kregen een heerlijke Bolus en net nadat we klaar waren kamen de eerste ouders al aan op het kampterrein. En ja jullie waren veel te vroeg.

Nadat iedereen herenigd was met zijn ouders is de vlag gestreken door Isabel en hebben we nog een keer de Macarena gedanst. Daarna is er met de hulp van heel wat ouders de grote tent opgeruimd en in de vrachtwagen geladen. En was het tijd om écht afscheid te nemen van de trainers.

Wij als trainers hebben enorm van jullie genoten, wat waren jullie een gezellige, lieve, enthousiaste, hardwerkende groep! En wat hebben jullie goed voor elkaar gezorgd!
Dus super bedankt voor deze top week en hopelijk tot volgend jaar!!!

P.S. Mocht je uitgeputte zeiler morgen ochtend nou niet zomaar opstaan, ook niet als je hem/haar roept. Zet
dan heel hard het liedje Up Till Dawn op. Dan staan ze voor het einde van het liedje voor je neus klaar om een warming up te doen. Geef ze dan 4 korte oefeningen (burbies, opdrukken, starjumps en knieën heffen) en ze zijn meteen actief.
En ze kunnen trouwens erg goed afwassen en afdrogen na deze week!


14 juli: dag 6

De laatste zeildag!

Na een goede warming up van Eduard en Wouter konden de zeilers hun boot gaan optuigen.

Dat ging behoorlijk langzaam want de zeilers zijn echt heel erg moe. Bij het ontbijt hebben we een omelet gekregen van de kookmoeders.

Helaas kwam er weer een paar buien voorbij, de beginners besloten daarom om even te wachten tot de buien weggetrokken waren. Ze lagen lekker op het Perzisch tapijt een Donald Duckje te lezen.

Onze jongste zeiler Teun lag zo lekker dat hij in slaap is gevallen.

We hebben een heerlijke zeildag gehad.

De jeugdzeilers en de RS feva hebben een groot stuk gevaren naar de Bommenede, zeker 2 uur opkruisen en na de lunch ook weer 1,5 afkruisen.

De optimisten heeft een rondje eiland gedaan. Dit ging goed.

Pieter en Laurens zijn geslaagd voor hun instructeursdiploma.

Ze hebben Wouter, Ruben, Dion en Carlijn opgevolgd, deze waren eerder deze week al geslaagd.

De beginnende zeilers hebben halve wind heen en weer gezeild en hebben met de flinke wind, BFT 5, zelfs allemaal geplaneerd.

Een laatste avondmaal afgesloten met een varken aan het spit, het blijft een bijzonder geheel. Jens heeft zijn iconische foto met varkens oor twee jaar na dato opnieuw gedaan.

De bonte avond is in middels afgelopen. Met karaoke toppers van Lil Kleine tot Bloem (even aan mijn moeder vragen) kwamen voorbij. Iets met een generatie kloof.

Broodjes gebakken en liedjes gezongen bij het kampvuur. Een mooie gewoonte, die houden we erin!

Onze jongste zeilers zijn net ontsnapt (onder leiding van Carlo), en natuurlijk door ons gevangen! Ze mochten dan ook het ´kleine mannen´ spel doen.

Het is op dit moment nog onrustig op het kamp terrein. Veel kinderen zeggen heel stoer een hele nacht op te blijven…..

We zullen zien.

Tot morgen.


13 juli: dag 5

Begon erg vroeg, de jeugd was namelijk ‘ontsnapt’ naar het strandje. Omdat de trainers inmiddels weten dat ontsnappen veel minder leuk is als je er niet achteraan rent bleven zij dus rustig op het kampterrein. Maar dat vonden ze niet zo leuk dus besloten ze een groepsfoto op de app te sturen waar ook de ouders in zitten, wij hebben vervolgens een groepsfoto terug gestuurd.

En zijn natuurlijk de zeilers op gaan halen, maar niet voordat ze het grote mannenspel hebben moeten doen.

Voor ons ook behoorlijk vroeg ging de wekker. En wat een verschil met gister. Geen regen, geen donkere wolken en wind. Maar een strak blauwe lucht en windstilte.

Omdat de meeste een korte nacht hadden gehad kwamen ze iets minder fris hun tent uit. Maar gelukkig waren Yoeri, Rein en Ruben fit genoeg om een warming up te doen met de zeilers.

Na een ontbijtje met een heerlijk verse eierkoek, volgens Floris de verste ooit, zijn we allemaal het water op gegaan. Ondanks dat er geen wind was is iedereen vroeg het water op gegaan.

Dat ging niet heel snel want de Grevelingen was een grote spiegel. De opti 2 groep mocht even in de RS-feva’s zeilen en de Beginners zijn naar het eiland gevaren zonder gesleept te worden.
De lunch van vandaag werd verzorgd door Det, Jeanet en Aimee die hadden voor ons pannenkoeken gebakken. Met alle zeilers hebben we geluncht op het eiland, waar ze lekker konden zwemmen, zonnen, ninja spelen en voetballen. De zeilers bleken wel heel erg moe te zijn. Er kwam bijna geen geluid meer uit.
Na de lunch was het tijd voor een waterspel. Het was een handelsspel waarbij er met munten spullen moesten worden gekocht en verkocht. De zeilers mochten op alle manieren die ze maar konden bedenken naar de verschillende posten toe varen. Ook mocht er een extra passagier mee in de jeugdboten.

Het was een enorm leuk spel!

Rond 4 uur zijn we naar de kant gevaren, maar de wind viel zo weg dat we halverwege een sleep hebben gemaakt.

Als avond eten hadden onze bonus kookmoeders gehaktballen met aardappelen en spinazie gemaakt.

Het verbaasde ons hoeveel zeilers hier blij mee waren.

Het avondspel waren 3 verschillende waterballon spellen. Waterballon Liquidatie spel, waterballon bierpong, blind waterballon gooien. Het was een beetje koud, maar wel heel erg leuk. Hierna mochten de ‘kleintjes’ een broodje bakken boven de bbq, al vond Julius dat we de broodjes ook gewoon bij de bakker kunnen halen.

Wist u dat:

 • Julius na 2 dagen eindelijk zeebenen heeft gekregen
 • Thomas zijn tanden nog niet gepoetst heeft
 • Isabel een duikboot heeft
 • Er volgens Julius Orka kots in dure parfum zit, en als we dit wilde cotroleren moesten we maar even googlen.
 • Jorrit nu al niet meer in een optimist kan varen (hij is een maand geleden overgestapt naar de splash)
 • Er heel veel kids gitaar kunnen spelen
 • De avondspellen steeds zwaarder voor de trainers worden
 • We voor het eerst een internationale zeiler hebben!
 • Er heel veel grote kwallen zijn
 • Noortje een kwallenlijk tussen haar schotje had
 • Ze graag luchtzakken ipv luchtkasten wilt omdat dit lekkerder ligt als ze gesleept moet worden.
 • Daniel graag in de RS Leva (ipv Feva) wil varen
 • Er romantiek in de lucht hangt
 • Dat Rein is omgegaan in de haven van het eiland
 • Nienke door haar boot heen glibbert
 • Lars zijn zwaard behoorlijk buigzaam is.
 • Er heel veel fruit gegeten wordt
 • En er heel veel krabben zijn gevangen.

12 juli: dag 4

Dag 4 begon heel heel heel heel heel erg nat….

Omdat het maar bleef stort regenen hebben we de zeilers iets langer laten liggen. Om 8 uur hebben we het wakker word liedje opgezet en mochten ze, zonder hun boot af te tuigen, of een warming up te doen aan tafel voor het ontbijt. Vandaag kregen we een krentenbol en een gekookt eitje.

Het bleef onwijs hard door hozen. De beginners zijn naar het verenigingsgebouw gegaan om boven, in pyjama een film te kijken. Ondertussen hebben de Splash zeilers voor besproken en zijn ze het water op gegaan rond een uur of 11 zijn ze het water op gegaan.  Maar niet voordat Nienke met een band door de enorme plas tussen de twee tenten heen gleed. Dit filmpje is niet alleen door ons op facebook gezet, maar ook het Algemeen Dagblad heeft dit filmpje ook op hun facebook gezet!

Het kamp terrein was inmiddels veranderd in een grote modderpoel, de wasrekjes en alle zeilers zaten in de grote tent. In de kooktent was het ook een groot waterballet. Als u een indruk wilt hebben hoe het er uit ziet, kijk vooral even op facebook.

Ze hebben in de ochtend een Up down en een driehoekje gevaren het waaide ongeveer 18 knopen. De wind bouwde alleen maar op en na 2 uur varen zijn ze gaan lunchen. Na de lunch zijn ze terug gevaren naar de haven omdat er inmiddels enorme kuilen stonden. Trainer Rein is op een gegeven moment in de Splash van Carlo gaan varen omdat hij in een mossel is gaan staan en een snee in z’n voet had. Gelukkig heeft Carlo tegen de hele tent tijdens het eten verteld wat de consequentie is van het varen zonder laarsjes en het niet luisteren naar de trainer (lees 5 hechtingen)

De wedstrijd zeilers en Feva’s hebben veel theorie besproken en zijn na een vroege lunch, toen het eindelijk droog werd zijn alle zeilers het water op gegaan. Maar pas nadat alle tenten open waren gegooid en alle was in de zon was gezet. Het waaide inmiddels behoorlijk hard, zo’n 20 knopen! De wedstrijd zeilers zijn voor de wind gaan varen en dat ging echt enorm hard.

De beginners zijn alleen met de rib het water op geweest om te gaan kijken naar de andere zeilers. Dit vonden ze super cool, gelukkig hadden ze sinds vandaag Zeebenen, aldus Julius. Julius verteld ons vele interessante weetjes, zo vertelde hij ons vandaag dat er in alle ‘dure’ parfum Orka kots zit. En als we dit wilde nalezen moesten we het maar even googlen.

Bij de de Opti 2 groep hebben ze heel even langs de betonning naar buiten gevaren maar de wind bleek te heftig te zijn. Dus zijn ze in de haven halve wind gaan varen.

Aan het eind van de dag scheen de zon heerlijk alle natte kleding warm. Waren alle kinderen super relaxt en genoten ze van de rust.

De kookmoeders hadden vandaag shoarma gemaakt met een lekkere feta salade. Na het eten hebben we even het hele kampterrein opgeruimd en hebben we een smokkel spel gespeeld op het strand.

Hebben jullie vanavond gekeken naar het weer van RTL? Daar waren namelijk 2 foto’s te zien van ons kamp (een record).

Het is nu nog niet rustig buiten, ze hebben iets te veel energie door de fijne weersverandering gekregen. Gelukkig gaan ze hun tent niet uit omdat het best aan het afkoelen is!


11 juli: dag 3

We zijn vanmorgen begonnen met het ophangen van slingers en ballonnen opgehangen omdat Puck 14jaar is geworden. Daarna hebben we haar met alle staf wakker gezongen.

Natuurlijk volgde daarna de warming up dit keer door Ruben en Wouter. De bootjes optuigen ging al iets minder snel dan gister. Al konden we wel iets eerder aan het ontbijt, met een croissantje als extratje. Natuurlijk werd er ook door alle zeilers voor Puck gezongen en kreeg ze een cadeautje.

We zijn snel het water op gegaan want er stond een lekker windje. De beginners zijn met 3 bootjes het water op gegaan. Jesse, Wouter en Daniel zijn zelf de haven uit gevaren en door de harde wind en hoge golven richting de luwte onder het eiland gevaren waar ook de andere zeilers het water op zijn gegaan. We konden Noortje haar bootje niet gebruiken want er zat een kwallen lijk vast tussen haar schotje.

De wedstrijdzeilers zijn 2 mijl down wind gegaan met een verplaatsende startlijn. Dit was zo’n zware oefening dat alle zeilers helemaal gesloopt op het eiland aankwamen voor de lunch. De kookmoeders hadden een lekker broodje knakworst voor ons gemaakt.

Valentin was de reddende engel van de kookmoeders omdat hij zo vriendelijk was om het water in te springen om een deksel op te vissen.

De Splash zeilers hebben samen met de RS-Feva’s getraind. Ze hebben getraind op handeling en boeironding, maar voor sommigen was het wel een beetje overleven door de harde wind.

De opti 2 groep (CWO 3/ Combi C) zijn gaan kruisen richting kleine eiland,hebben daarna een up down wedstrijdje gevaren. Hierbij sloegen wel een aantal zeilers om, om even bij te komen zijn ze richting de mosselbank gegaan om even te chillen. Daarna hebben ze vlak voor de haven nog een up down baan gevaren om vervolgens rustig de haven binnen te komen.

In de middag zijn de bikkels van de Splash en opti nog het water op gegaan. Waar de wind plots wegviel (hij zou aantrekken) dus zo hard hoefde ze niet meer te werken.

Er was genoeg vrije tijd om krabben te vangen, te voetballen en vooral veel te kletsen en te spelen.

Rond een uur of 4 mocht Puck trakteren op taart. En werd er weer voor haar gezongen. Ook kreeg ze nog een mooie ballon van Fleur (die dit jaar niet mee ging op kamp)

We hebben een enorme hoosbui over ons kamp gekregen. Op facebook staat een mooi filmpje.

Het heeft de afgelopen dagen helaas al redelijk wat geregend, maar gelukkig zijn de kids heel goed in het ophangen van hun natte spullen. Alleen jammer dat al deze rekjes in de grote tent moeten staan, wij hadden wel verwacht dat er in de villa’s van de kids genoeg ruimte zou zijn…

De kookmoeders hadden heerlijke wraps gemaakt die de kids zo lekker vonden dat het binnen no time op was.

Tijdens het afwassen werd er door DJ Saskia lekkere nummertjes gedraaid waardoor de afwas dubbel zo lang duurde maar wel dubbel zo leuk was. Naast de populaire nummers van nu (krantenwijk) hebben we ook de Macarena gedanst. William heeft toch wel de show gestolen met zijn dansmoves.

Het avondspel was krabben vangen en een krabben race. Team oranje heeft gewonnen met 27 krabben.

Daarna gingen de ukkies naar bed met een verhaaltje en hebben de andere zeilers de Prins of Persia gekeken.

Op dit moment regent het flink, dus het is lekker rustig buiten!


10 juli: dag 2

Dag 2 begon om half 8 met het wakker word liedje van dit jaar, Up Till Dawn.

Alle zeilers moesten direct hun tent uit voor de warming up. Trainers Laurens en Rein lieten de kinderen Burpies, push ups, starjumps en laten luchtfietsen. Na deze actieve start van de morgen mochten ze hun bootjes optuigen.

Nadat alle bootjes waren opgetuigd konden we gaan ontbijten, met een overheerlijke “zuid-hollandse’ blonde bolus.

Er stond niet heel veel wind in de ochtend, maar iedereen was rond 10 uur het water op.

De RS-feva’s hebben het eerste kruisrak geoefend en vooral veel wedstrijdtactiek.

Omdat de wind wel heel erg tegen viel zijn we wat eerder naar de kant gegaan.

Met een lekkere extra tosti in onze buik konden we weer het water op. En daar stond in eens een hele bak wind. Al de trainers en zeilers overviel het een beetje. Op de beginners na (die zijn naar de kant gesleept want de bootjes lagen nog op het water voor anker) hebben alle zeiler snoei hard gevaren. De wedstrijdzeilers vonden het natuurlijk enorm kicken omdat er een behoorlijke golfslag stond. Ook de nog redelijk onervaren Splash zeilers hebben heerlijk kunnen knallen. Alle RS feva’s lagen net als de opti’s in sleep, alleen waren deze allemaal omgeslagen. Daarna hebben ze heerlijk geplaneerd, Iris en Jip hebben zelfs de gennaker opgezet.

De beginners waren vroeg aan de kant en konden na de broodnodige douche op hun gemakje heel veel krabben vangen en donald duckjes lezen.

De opti 2 groep is met een iets kleiner groepje het water op gegaan, de andere zeilers hebben ook lekker op de kant gekeuveld.

Helaas kregen we nadat alle zeilers op de kant waren wat regen over ons heen. Maar dat mocht de pret niet drukken want er werd volop gevoetbald, krabben gevangen en op de Perzische tapijten gelezen.

De kookmoeders hadden een lekkere pasta voor ons gemaakt, dit konden de zeilers wel gebruiken.
Hierna zijn we een heel eind gelopen om het avondspel te spelen. De traditionele Levend Stratego avond was aan de beurt.

Alle beginners zijn met een spannend verhaal over een tunnel onder de Binnenmaas naar bed gegaan. De andere zeilers hebben nog even ge-Weerwolfd.

Het is al redelijk rustig op dit moment. Een paar minuten geleden kwam er alleen een enorm kabaal uit een van de tenten… Puck is namelijk jarig!!


9 juli: we zijn begonnen!

Vanochtend vroeg stond kookmoeder Esther al heerlijk eitjes voor de trainers te bakken. Alle trainers kregen zo genoeg energie binnen om alle ouders en zeilers welkom te heten.
Zoals jullie weten, waren jullie om 10 uur welkom, toch stonden er om 5 voor half 10!

Wij snappen dat jullie graag een goed plekje willen hebben voor de tent van jullie kinderen, maar dit was wel heel erg vroeg!

Toen de eerste tenten werden opgezet schrokken wij een beetje… De tenten waren wel heel erg groot. Gelukkig is het met wat passen en meten gelukt om iedereen een mooi plekje te geven.

Bij de opening werd het verhaal achter de sprookjes van 1001 nacht verteld door Sherazade (Carlijn). Als eerste kwam Sinbad de Zeeman op (Hans) daarna de Fakir en het vliegend tapijt (Laurens), de visser en de Djinn’ (Ruben en Frank). Daarna kwamen de Sultan en zijn Harem uit de Fata morgana op (Edwin, Esther, Irma, Evelyn en Nancy) gevolgd door Aladin (Yoeri) en Ali Baba en de 40 rovers (Rein, Wouter en Pieter de andere rovers waren op roversjacht) en als laatste kwamen de Markthandelaar en de Goud en Zilversjeik (Eduard en Dion).

Na de opening kregen al de zeilers hun kampshirt met glow in de dark sterren! Daarna werd

De vlag gehesen door de jongste zeilkamper Teun. En mochten de zeilers afscheid nemen van hun ouders, broertjes en zusjes en kon het kamp echt beginnen.

De kookouders hadden gezorgd voor een heerlijk broodje aardbei en boterhammen.

Helaas stond er vandaag helemaal geen wind, daarom zijn we met de ribs naar het eiland gevaren om daar de kaartjes van de spelgroepen te zoeken.

Nadat (bijna) alle kaartjes gevonden waren mochten de zeilers lekker gaan zwemmen op het strandje.

Rond een uur of 4 zijn we naar het kamp terrein gegaan om even te douchen en de zeilers wat vrije tijd te geven. Daniel, Jens, Bram en nog meer zeilers hebben wel 33 krabben gevangen. En veel van de jeugd gevoetbald met de trainers.

Natuurlijk aten we de eerste avond patat met frikandellen en kroketten. Als avondspel hebben we vliegend tapijt getrokken, sabel geworpen, touw getrokken en schatkisten geverfd.

Ook hebben we Hollandsche Leeuwen gespeeld. De foto’s hiervan zijn te vinden op Facebook.

Het is nu half 12, en ik kan u vertellen dat het nog niet stil is. Er komt hier en daar nog wat gegiegel en geklets uit de tenten. Ook zijn er al kinderen ontsnapt…. tja een fel groen shirt is ook niet echt de juiste outfit om in te ontsnappen…